Добре дошли !

Надявам се престоят ви тук да бъде приятен !


Откраднах си парче от слънцето
и скрих в очите си дъждовен блясък.
Небето е самотно и измръзнало.
А кървав залез ме обгръща властно.
Отчупих си кристалче от небето
и го заших в дантелата на утрото.
Във мислите ми палав вятър шета.
А облаците са златисто-мургави.
Откъснах си листо от къдрав кестен.
Написах тайните си върху него.
Дъждът го залюля и бързо го отнесе.
Усмихнах се и пак ми стана леко.

от нета


Общо показвания

10 март 2011

Лястовичка

  Легендата за Прокна, дъщерята на атинския цар Пандион, е неразделно свързана с легендата за нейната сестра Филомела. Омъжена за тракийския цар Терей, който дошъл на помощ на баща й в някаква война, Прокна родила от него сина си Итис. Понеже Терей прелъстил Филомела, Прокна решила да го накаже за назидание. Тя убила своя син, нарязала го на части и го сготвила в казан, за да го поднесе като ястие на мъжа си. По-късно, когато той опитал ястието, му казала истината и успяла да избяга заедно със сестра си. Обезумял от мъка, Терей се спуснал да ги преследва и щял да ги настигне, ако двете сестри не се обърнали към боговете с молба за пощада. И двете били превърнати в птици: Прокна станала красив славей, а Филомела - грациозна лястовица.
    В гръцкия мит за двете сестри Прокна и Филомела боговете превръщат Филомела в лястовичка, а Прокна — в славей. Звуците, които издава лястовичката, се обясняват именно с това, че Терей, мъжът на Прокна, изрязал езика на Филомела.
Според друга версия издаваният от лястовицата звук приличал на вика на каещата се душа, когато огласяла своето разкаяние. "Лястовицата поглъща хпраната си, не кацвала, а летейки - така и човекът, далеч от тленното, трябва да дири небесното... Зададе ли се зима и студ, лястовицата отлита отвъд моретата - тъй и човекът трябва да бяга от горчивините и студа на света и в топлотата на любовта да изчаква, докато вразовете на изкушението се отстранят от духа му."

В гръцката митология лястовицата е птица, посветена на Афродита.
В египетския мит за Озирис и Изида, търсейки своя съпруг, Изида всяка вечер се превръщала в лястовица и оплаквала своя любим Озирис.


 
 

3 коментара:

 1. Извинете, мога ли да попитам дали поискахте разрешение от автора на снимката, преди да я публикувате в блога си?

  Зная, че отговорът е "не", защото аз съм авторът.

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте !

  Всичките ми картинки са теглени от нета, ако знаех кой е автора ...разбира се, че щях да поискам разрешение !

  Потърсих снимка на лястовичка в търсачката и ми излязоха десетки изображения.

  Моля да бъда извинена !

  ОтговорИзтриване
 3. Няма нищо, простено да Ви е. Все пак е блог с литература, а не някой известен жълтинар, който краде снимки и печата броеве в тиражи от стотици хиляди.

  И аз съжалявам за случилото се и ми е чудно, че снимката е излязла без автор на търсачката, защото единствено съм я публикувала във Фликр-профила си, който уж е със защитени авторски права.

  А що се отнася до "свободното" теглене на снимки от интернет, тук е изразено мнението на българските фотографи: http://photo-forum.net/static/razni/stop.htm

  ОтговорИзтриване

черен лебед

черен лебед
Скоро гледах филма *Черния лебед * Обичам такъв тип филми и когато видях интерпретация в играта *Lady popular*ахнах ...Вижте за какво става въпрос ..автор :Maria_Elena ... трейлър към филма кликни върху изображението